Keressen minket bizalommal:     Tel: +36 1 273 0704    |    Mobil: +36 20 973 1250    |    Email: info@ilkaegeszseghaz.hu    

Szakterületeink

Gasztroenterológia
Dietetika
Endokrinológia
Tüdőgyógyászat

Az orvostudomány speciális ágazata, melynek tárgya az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, máj, hasnyálmirigy, epehólyag...) betegségeinek vizsgálata és gyógyítása.

Gasztroenterológiai kivizsgálás szükséges hasi fájdalom, székrekedés, véres széklet, hasmenés, puffadás, gyomorégés és általában bármely emésztőrendszeri panasz esetén.

A kivizsgálás a has megtapintását jelenti elsősorban. A beteg panaszainak nagy szerepe van a diagnózis felállításában, amihez különböző vizsgálatok állnak még rendelkezésre.

Laboratóriumi vizsgálat (vérvétel, széklet- és vizeletvizsgálat), hasi ultrahangvizsgálat, amellyel megállapítható a belső szervek mérete és alakja, valamint kimutathatók a daganatok és az epekövek; nyelőcső, gyomor- és béltükrözések, melyek a legmegfelelőbb diagnózist adják a nyelőcső, gyomor és vastagbél elváltozásairól (refluxbetegség, fekélybetegség, gyulladásos vastagbél betegségek, vastagbélrák megelőző állapotok, rákszűrés-polipok eltávolítása) A vizsgálat során szövettani mintavétel is történik, melynek segítségével az elváltozások típusa pontosan megállapítható.

A vizsgálat előkészülést igényel, enyhe diszkomfort érzéssel jár. Ennek elkerülése céljából, kérésre a vizsgálatokat bódításban, altatásban is elvégezzük.

Amennyiben Ön előre jelzi részünkre, rendelőnkben felvételt tudunk készíteni a vizsgálatról, amit háziorvosának is el tudunk küldeni.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

A dietetika a táplálkozás, az élelmezés tudománya. A dietetikus olyan élelmezési és táplálkozási szakember, akiknek a feladata a betegélelmezésen túl diétás tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a prevenció, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Miből áll egy tanácsadás?

A táplálkozási tanácsadás egy táplálkozási anamnézis felvétellel kezdődik, amikor személyes adatokkal, életkörülményekkel, fizikai aktivitással, étkezési szokásokkal kapcsolatos kérdéseket tesz fel a dietetikus, hogy a tanácsadás valóban személyre szabott legyen, Önnek és Önről szóljon. Ezeket figyelembe véve megismerheti a diéta lényegét, elmondjuk az Ön számára ajánlott és kerülendő nyersanyagokat, ételeket, főzési technikákat. Szükség esetén alapanyagcsere, energia-, tápanyagszükséglet számításokkal és javasolt étkezési mintákkal is támogatjuk.

Testtömeg index (BMI), testösszetétel vizsgálat, alapanyagcsere-, kalóriaszükséglet számítás, étrendi napló számítás kiértékeléssel, testösszetétel vizsgálat

Személyre szabott étrend

Tápanyagszámító programmal készült személyre szabott étrendi minta, egyéni szükségletekhez igazodva, mennyiségi adatokkal, receptekkel.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

A belső elválasztású mirigyek közé tartoznak a mellékvesék, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy. Minden szervnek megvan a maga belső elválasztású hormonja, amelynek meghatározását a vérből vagy a vizeletből végzik. Mindegyik belső elválasztású mirigy megbetegedése jellegzetes tünetekkel jár. Ezek lehetnek túlműködésből, illetve csökkent működésből eredőek. Leggyakoribb a pajzsmirigy működési zavara. Hormonja, amelynek kimutatását a vérből végzik, a szervezet anyagcsere-folyamataiban játszik nagy szerepet. Ultrahangos és Izotópos vizsgálat során - előkészítés után - a pajzsmirigy nagyságát, tömegét (göb), működését lehet kimutatni. Túlműködés esetén a beteg sokat eszik, de fogy, a szívműködése szapora, vérnyomása magasabb, bőre nyirkos, izgatott. Kezelése történhet gyógyszeresen, izotóppal vagy műtéttel.

Csökkent működés esetén a beteg fáradékony, fázékony, ödémás, arca kerekded és sápadt, bamba kifejezéssel. A kezelés gyógyszeres és rendszerint egy életen át tartó.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

Tüdőnk nagyon fontos, de sérülékeny szervünk. Nap mint nap károsítjuk sajnos a szmogos levegővel, egyesek pedig dohányzással. Sajnos a legtöbb ember keveset tud arról, hogy milyen lehetőségei vannak a tüdeje gyógyítására, karbantartására. Ebben segítenek szakrendelőnk orvosai.

Leggyakoribb megbetegedései

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)elsősorban a 40 évesnél idősebb dohányosok betegsége. A WHO adatai szerint a világban mintegy 600 millió beteggel lehet számolni, közülük 3 millióan lelik halálukat e betegség miatt. A halálokok rangsorában a 2004-ben a negyedik helyen álló COPD 2020-ra már a harmadik helyet foglalja majd el. Magyarországon is 400-500 ezerre teszik a COPD-ben szenvedők számát, a gondozói hálózatban nyilvántartott betegszám azonban csak 54000. A dohányzók számától függően a COPD a népesség 4-7 százalékát, a súlyos forma 0,5 százalékát érinti. A dohányzók körülbelül 15%-ánál alakul ki COPD.

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív - légzési nehezítettséggel járó - bronchitis-emphysema) angol nevének (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease) rövidítése, a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat. Az idült hörghurut a légutak hörgőinek beszűkülésével, fokozott váladékképződéssel járó tünetcsoportja, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák folyamatos összeolvadásával járó pusztulása. Legfőbb tünete az egyre fokozódó és változó intenzitással súlyosbodó nehézlégzés, köhögés, köpetürítés.

A legfontosabb vizsgálati módszer a spirometria (légzésfunkció-vizsgálat), amely a légzés különböző fizikai paramétereit képes mérni. A legfontosabb érték a FEV1, az erőltetett kilégzéskor egy másodperc alatt kilélegzett levegőtérfogat, továbbá FEV1/FVC (forced vital capacity in 1 second/ forced vital capacity), a légút szűkületét jelző érték. Az egyszerű hörghurut a normál értékekhez képest nem okoz eltérést. A cigarettafüst már a betegség tüneteinek megjelenése előtt károsítja a tüdőt, ezért ez a tüdő teljesítményének 3-5 évente ismételt vizsgálatával kimutatható. Ha a FEV1 meghaladja a korral járó normális éves, 25-30 ml-es térfogatcsökkenést, az a krónikus obstruktív bronchitis jele. A vizsgálatnak azért van jelentősége, mivel a COPD alattomosan kezdődő betegség, a mérsékelt fizikai terheléskor érezhető légszomj észlelésekor már előrehaladott. Ha a beteg a levegőt legalább 6 másodpercig képes kifújni, valamint ha ilyenkor hallgatózással sípoló hangot lehet hallani, valószínűsíthető a COPD.

Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt beszívni.

Az asztmás beteg légútjai túlságosan érzékenyek, és teljesen hétköznapi ingerekre is asztmás gyulladással reagálnak. Az asztmás roham közvetlen kiváltó oka lehet virágpor, házipor, illetve a benne lévő atkaürülék, állatszőr, füst, hideg levegő, fizikai terhelés vagy stressz.

A gyulladt nyálkahártya megduzzad, és nyákot választ ki a légutakba. A gyulladt légutakban jelenlévő fehérvérsejtek (hisztamin- és leukotrién-kibocsátása) aktiválódása készteti a hörgők simaizomzatát görcsös összehúzódásra. A hörgőszűkületet a kilégzéshez szükséges légköri nyomásnál nagyobb mellkasi nyomás tovább fokozza, ezért nem tudja megfelelően kilélegezni elhasznált levegőjét az asztmás ember.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS
Gyermekgyógyászat
Belgyógyászat
Homeopátia
Laborvizsgálatok

Hamarosan

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

Hamarosan..

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

A homeopátia az orvostudomány egyik ága, azonban eltér a hagyományos orvoslástól. Holisztikus szemléletének megfelelően a szervezet harmonizálásával segít leküzdeni a betegséget.  Hatása nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a szervezet öngyógyító és önszabályozó mechanizmusait segíti, és a testi-lelki egyensúly visszaállítására törekszik.

A homeopátiás gyógyszerek természetes alapanyagokból, európai gyógyszergyárakban, speciális eljárással készülnek, a gyógyszerkönyvi előírások szigorú betartásával.

A rendelőben a páciens által hozott leleteket, zárójelentéseket, a korábban felállított diagnózist figyelembe véve történik a részletes anamnézis felvétele és a vizsgálat.

A homeopátiás gyógyszer, valamint az adagolás is mindig egyénre szabott. A kiválasztás a kórelőzmények, a páciens alkatának és aktuális állapotának figyelembe vételével történik.

 A homeopátia a hagyományos orvosi kezelés helyett vagy annak kiegészítéseként segíti a tünetek enyhülését, megszűnését.

A homeopátiás kezelés az akut (pl. megfázás, sérülések, különböző fájdalmak, stb.) és a krónikus betegségek (pl. allergia, bőrpanaszok, gyomor-bélrendszeri zavarok, nőgyógyászati, húgyúti problémák, stb.) gyógyítására egyaránt alkalmas lehet. A mindennapi stressz okozta problémák, az alvászavarok, és a testsúlykontroll/testsúlycsökkentés esetén is sikerrel alkalmazható.

A homeopátiás gyógyszerek nem okoznak allergiát és hozzászokás sem alakul ki. A kezelés szabályainak betartásával használata alapvetően mellékhatásokkal nem jár.

A homeopátiás gyógyszerek mindenki számára ajánlottak – a várandós és szoptató nők, valamint kisgyermekek esetében is biztonsággal alkalmazhatók.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

Különféle betegségek kivizsgálásához, a pontos diagnózis felállításához feltétlenül szükséges. Általában vérből, vizeletből, köpetből, székletből történnek a mintavételek. Bizonyos vizsgálatokhoz speciális előkészület szükséges. Így pl. a legtöbb esetben vérvételnél éhgyomorral történik mintavétel, a vizeletből az első reggeli vagy 24 órás gyűjtött vizeletet vizsgáljuk, székletből a vér kimutatására 3 napi megelőző diéta szükséges, ami bizonyos ételek tiltott fogyasztását jelenti.

Maga az anyagvétel rövid ideig tart, fájdalommentes.

Több, mint 200 paramétert tudunk mérni. Kérdés esetén és bővebb információért keressenek minket telefonon.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS
Sebészet, proktológia
Ultrahang diagnosztika
BEMER fizikai érterápia

Hamarosan..

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

Ultrahang diagnosztika során a mellkasi hasi ágyéki szervek, a végtagi erek és a nyaki lágyrészek vizsgálatáról van szó.

Hasi ultrahang

A máj, az epehólyag és a nagyobb epevezetékek, a hasnyálmirigy, a vesék, a lép, a hasi aorta és környezete, a húgyhólyag vizsgálatára kerül sor. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják. Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók. A vizsgálatra éhgyomorral és lehetőleg telt húgyhólyaggal kell jelentkezni. Mire nem alkalmas a hasi ultrahang vizsgálat? A nyelőcső, a gyomor és bélrendszer alig vizsgálható. Legfeljebb nagyobb daganatok, vagy a szokatlan gázosság válik láthatóvá. Az olyan fontos betegségek, mint a gyomor nyálkahártya gyulladása, a fekélybetegség, a bélrendszeri polypusok, korai stádiumban lévő rosszindulatú daganatok ultrahanggal egyáltalán nem diagnosztizálhatók.

Végtagi ultrahang

A végtagi artériák vizsgálata: Az artériák Doppler áramlásmérő ultrahang készülékkel figyelhetők meg, ennek alapján érszűkület lehetőségét lehet kizárni, vagy igazolni. Az érszűkület helye és mértéke is megállapítható ezzel a módszerrel, ennek alapján a kezelésre is javaslatot lehet tenni.

A vénák ultrahang vizsgálata

Színes Doppler képalkotó ultrahang készülékkel mind az alsó, mind a felső végtagi mélyvénák vizsgálhatók. Leírható a vénák állapota, billentyűk működése, esetlegesen trombózis jelenléte. A belgyógyászati és az ultrahang vizsgálat együttesen alkalmas a végtagi fájdalom lehetséges okainak a megállapítására. A vizsgálat alapján a kezelésre is javaslatot lehet tenni.

Nyaki lágyrész ultrahang

A pajzsmirigy, a nyaki nyirokcsomók, esetleg cysták, daganatok leírása várható el a vizsgálattól.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

A nyaki verőerek szűkülete állapítható meg. Ez az agyi keringési zavarok egyik lehetséges okát tárhatja fel.

Szívultrahang

A szív állapotáról ma már ultrahang vizsgálat nélkül nem lehet véleményt alkotni. Több fajta vizsgálatot lehet elvégezni: (2D, M-Mode, Color M-Mode, pulsus Doppler, CW Doppler, Color Doppler, Color Tissue Doppler vizsgálat.)

A szív ultrahang vizsgálatával tájékoztatást kapunk a szív alakjáról, nagyságáról. Minden szívüreg méretét mm. pontossággal meg lehet mérni. A kamrafal vastagságáról is pontos adatokat kapunk. Megfigyelhetjük a szív mozgását. Ha a koronária artériákon jelentős szűkület van, vagy szívizom infarktusa volt a betegnek akkor ezen a területen falmozgás zavar látszik.

A szív teljesítményéről is adatokat kapunk

Egy összehúzódás során a térfogatának hány százalékát tudja a szív kipumpálni? Milyen a szív elernyedése?

Felvilágosítást kapunk a szívbillentyűkről

Milyen a billentyűk mozgása?
Van-e valamelyik billentyűn elégtelen záródás következtében kialakult visszafolyás és milyen annak mértéke?
Van-e valamelyik billentyűn szűkület és mekkora annak súlyossága?
Van-e valamelyik billentyűn meszesedés?
Szívbelhártya gyulladás következtében kialakult billentyű megvastagodás?
Van-e a billentyűn felrakódás?

Bizonyos betegségekben a szív üregeiben vérrög képződés léphet fel. Jól lehet látni a szív üregeinek vizsgálatakor ha valamelyik üregben vérrög van. Ennek a nagyon veszélyes állapotnak a felismerése életmentő lehet.

Nőgyógyászati ultrahang

A nőgyógyászati ultrahang célja a kismedence áttekintése. A belső nemi szervekből kiinduló vagy a kismedencére lokalizált kóros állapotok és térszűkítő folyamatok felismerése, ultrahang-morfológiai változások követése a kezelés alatt és ellenőrzés a kezelés befejezése után.

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

A BEMER-terápia segíti a fontos fiziológiai folyamatok végbemenetelét az emberi testben, és így erősíti a természetes öngyógyító erőket az alábbi megbetegedések esetén:

ORVOS VÁLASZOL VIZSGÁLATOKHOZ INFORMÁCIÓK BEJELENTKEZÉS

Írjon nekünk!

Kapcsolat

Ilka egészségház

1143 Budapest, Ilka u 36. 1. emelet 3.
Díjköteles parkoló övezet.
Kapucsengő: 30
Tel: +36 1 273 0704 | Fax: +36 1 364 5492
Mobil: +36 20 973 1250
Email: info@ilkaegeszseghaz.hu

Nyitvatartás

Hétfő - Péntek: 8:00 - 20:00

FIZETÉS BANKKÁRTYÁVAL IS LEHETSÉGES!

Foglalj online időpontot!

Egészségpénztári kártyát leolvasni nem tudunk, de a számlát ki tudjuk állítani az "Egészségpénztárak" fül alatt található pénztárakra!s

TÉRKÉP