Urológia

A vese, a húgyutak, a prosztata megbetegedéseivel, a vesedaganat, ciszta, kő, hólyagrák, prosztata megnagyobbodás stb. szűrésével, megelőzésével, kezelésével foglalkozik. Kiegészítő szakága az andrológia, amely a férfi meddőség problémáit kezeli.

A betegségek kimutatásához különféle vizsgálatokra lehet szükség: pl. laboratóriumi ( vizelet és vérvizsgálat), képalkotó eljárásokra: Ultrahang, CT, MRI, röntgen kontraszt-anyaggal vagy anélkül, endoszkópos: cisztoszkopia (műszeres vizsgálat, amely során egy speciális eszközzel a cisztoszkóppal, a húgycsövön keresztül betekintenek a hólyagba).

A vizsgálatok általában fájdalommentesek (ahol fájdalmat okozhat a vizsgálat, ott érzéstelenítéssel vagy altatásban végzik), időtartamuk különböző.
A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az 50 év feletti férfiak leggyakoribb megbetegedése. A prosztata növekedése miatt beszűkül a húgycső és vizeletelfolyási zavarokat okoz. A vizeletürítés megkezdése nehézséget okoz, a hólyag nem ürül ki teljesen, melynek következtében később vizeletmegtartási képtelenség (vizeletcsorgás) jelentkezhet. A bakteriális fertőzések könnyebben kialakulhatnak.

Kivizsgálata a végbélen keresztüli tapintással, ultrahanggal vagy endoscoppal történik. A laborvizsgálat során pedig a vérből egy prosztata-specifikus anyag ( PSA) szintjét mérjük és a vizeletet vizsgáljuk. A szűrővizsgálat fontossága, hogy a prosztata esetleges elrákosodását időben kiszűrhessük.